
TRUSAK to certyfikowany organiczny środek produkowany i sprzedawany mieszkańcom przez Zakład Utylizacji Odpadów sp. z o.o. w Elblągu w siedzibie Zakładu przy ul. Mazurskiej 42 na podstawie decyzji nr G – 1700/25 z 17.04.2025 r. wydanej przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi (link). Produkt powstaje w procesie kompostowania odpadów zielonych i innych bioodpadów w kompostowni na terenie Spółki. Produkcja TRUSAKA w ZUO Elbląg jest konsekwencją zrealizowanej w latach 2018 – 2025 inwestycji budowy nowej instalacji kompostowni w ramach projektu pn.: „Modernizacja instalacji MBP w celu prowadzenia recyklingu organicznego oraz przygotowania do dalszego procesu strumienia odpadów zbieranych selektywnie”, ze środków POIiŚ 2014 – 2020, działanie 2.2 Gospodarka odpadami komunalnymi, na podstawie umowy z Narodowym Funduszem Ochrony Środowiska i Gospodarki Wodnej w Warszawie. TRUSAK to środek poprawiający właściwości gleby do zastosowania w uprawach ogrodowych, polowych, sadowniczych, warzywnych, roślin ozdobnych, przy zakładaniu trawników, w rekultywacji zdegradowanej gleby.
Produkt jest dostępny dla klienta na terenie PSZOK w Zakładzie przy ul. Mazurskiej 42 w Elblągu.

W procesie produkcji polepszacza glebowego wykorzystywane są odpady organiczne pochodzenia roślinnego pozyskiwane z gospodarstw domowych mieszkańców z 14 gmin objętych systemem elbląskiej instalacji komunalnej na terenie Zakładu Utylizacji Odpadów w Elblągu. Do procesu kompostowania kwalifikują się odpady zielone i inne bioodpady selektywnie zebrane przez mieszkańców i przedsiębiorców: skoszona trwa, liście, chwasty, zgniłe owoce i warzywa, rozdrobnione gałęzie, kora drzew, zwiędnięte kwiaty, trociny oraz odpady kuchenne jak: obierki warzyw i owoców, resztki jedzenia pochodzenia roślinnego, fusy od kawy i herbaty itd. Wyprodukowany polepszacz glebowy TRUSAK ma wszechstronne zastosowanie: w uprawach polowych, do rekultywacji gleb zdegradowanych, w uprawach roślin sadowniczych, na plantacjach, w uprawach roślin ozdobnych: rabatowych, doniczkowych i balkonowych, drzew i krzewów ozdobnych, przy zakładaniu trawników, w uprawach roślin warzywnych, w uprawach użytków zielonych np. łąki, pastwiska. TRUSAK poprawia właściwości gleby poprzez wzbogacenie jej w substancję organiczną oraz składniki pokarmowe: głównie azot, fosfor i potas. W jednej tonie środka znajduje się co najmniej: 5 kg azotu, 2 kg fosforu, 3 kg potasu i 140 kg substancji organicznej.
Każda wyprodukowana partia TRUSAKA otrzymuje certyfikat, który wraz z instrukcją zastosowania dołączony zostaje do dokumentu zakupu przez mieszkańca.

ETAPY PRODUKCJI
1. Dostarczenie do Zakładu Utylizacji Odpadów w Elblągu selektywnie zebranych odpadów zielonych i innych bioodpadów pochodzących z gospodarstw domowych.
2. Oczyszczenie bioodpadów z zanieczyszczeń fizycznych oraz ich rozdrobnienie.
3. Załadowanie bioodpadów za pomocą ładowarki kołowej do bioreaktorów, gdzie poddawane są procesowi kompostowania. Monitoring procesu kompostowania ma charakter ciągły z uwzględnieniem długości pracy, napowietrzenia, temperatury oraz wilgotności.
4. Wyładowywanie przekompostowanego materiału z bioreaktorów na plac dojrzewania kompostu.
5. Przesianie kompostu po zakończeniu procesu dojrzewania.
6. Pozyskanie środka poprawiającego właściwości gleby o nazwie TRUSAK.


